TÜRK KAHVESİ NASIL SAKLANMALI?

TÜRK KAHVESİ NASIL SAKLANMALI?

Türk kahvesi nasıl saklanmalı?

 

Maalesef kahve çok çabuk bayatlamaya müsait bir yapıya sahip. Bu sebeple kahvenin saklanması onun kısa sürede bayatlamaması için hayati öneme sahip.

Kahvenin bu kadar çabuk bayatlamasının sebebi ise hava ile temas ettiğinde oksijenin içindeki yağ asitlerinin özelliğini kaybetmesine yol açması. Bu da kahvenin köpürmesini engelleyip tadının daha da acılaşarak bozulmasına sebep oluyor.

Bu yüzden kısa sürede tüketilebilecek miktardan fazla kahve alınmaması ilk önerimiz. Ve öğütülen kahve çok çabuk bayatlayacağı için kahveyi öğütmeden saklamak da eşit derecede önemli. Zira;

 

Çekirdek halindeki kahve 2-4 hafta arasında,

Kavrulmuş kahve 2 haftada,

Öğütülmüş kahve ise 5-10 dakika içinde bayatlamaya başlıyor.

 

Bu yüzden kahveyi içmeden hemen önce öğütmek en doğrusu ama eğer öğütülmüş kahve alıyorsanız daha önce de dediğimiz gibi çok az miktarlarda almaya özen gösterin.

Saklama konusunda ise kahveyi ne koşulda olursa olsun hava, ışık ve nemden uzak tutmalısınız. Bu yüzden kahveyi mümkünse cam kavanoz gibi ağzı sıkıca kapanmış bir saklama kabında, serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız. Yani satın aldığınız plastik poşetlerde saklamamaya özen gösterin ve hemen bir kaba aktarın. En önemli nokta kahvenin hava ile temasını kesip nem kapmasını önlemek. Zira nem kahvenin tadını bozar.

 

Ayrıca kahveyi sakladığınız kapta metal ya da plastik kaşık kalmamasına da dikkat edin. Bu maddeler de kahvenin tadının bozulmasına sebep olacaktır.

Son olarak kahveyi daha uzun süre taze olarak saklamak istiyorsanız kahveyi sakladığınız kavanozun içine 1-2 tane küp şeker atın ve öyle saklayın. Şeker kahvenin tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır.

 

Afiyetler olsun.

 

 

Etiketler: Türk kahvesi nasıl saklanmalı?
Kasım 23, 2020
Listeye dön
Çerez Kullanımı

Çerez Kullanımı

 

Bu site deneyiminizi kişiselleştirmek ve geliştirmek için çerezleri kullanır.
Çerez Politikası
Kabul Ediyorum